27 oct. 2009

SPRE REFACEREA UNITATII CRESTINE

Ecumenismul este curentul de deschidere, apropiere si dialog intre cultele crestine. Intre cultele crestine, cele mai apropiate sunt Bisericile Catolica si Ortodoxa, care sunt Biserici surori. Invatatura Bisericilor Catolica si Ortodoxa este aproape la fel, diferentele dogmatice fiind foarte putine, existand diferente de ritual.

In inchisorile comuniste se rugau impreuna catolici, ortodocsi si protestanti, fara a tine cont de diferente si fara dispute dogmatice, avand cu totii un prigonitor comun: regimul comunist. Tot la fel si azi, trebuie sa strangem randurile si sa luptam impreuna, pentru ca si azi exista provocari multiple. In plus, chiar actualul Patriarh Daniel, pe cand era inca Mitropolit, la una dintre intalnirile ecumenice a spus ca numai in unitate putem face fata provocarilor actuale. Deci, numai in unitate, numai luptand impreuna suntem puternici. Tot ÎPS Daniel a mai spus ca doar aici pe pamant suntem separati, insa Biserica cereasca este dincolo de separarile noastre, fiind in unitate.

Domnul Isus Cristos a spus: "Ca toti sa fie una." Dumnezeu doreste unitatea, insa realizarea unitatii depinde si de deschiderea si efortul uman. Diavolii vor sa ne tina separati, ca sa nu fim puternici. Cuvantul “diabolos” in limba greaca inseamna “cel care divide”, “cel care separa”. Una dintre principalele actiuni ale diavolilor este de a introduce diviziunea, separarea in Biserici, in societate, in familii, etc. Separarea Bisericilor e actiune distructiva, facuta de diavoli prin oameni, dupa principiul malefic “separa si stapaneste”. Actiunea benefica este inversa separarii, este actiunea ecumenica de deschidere si dialog, care, in timp, poate duce la unitate. Unirea face puterea. Unii resping ecumenismul deoarece il inteleg gresit, confundadu-l cu sincretismul religios de tip new age dintre religiile lumii. Subliniez ca ecumenismul este numai intre cultele crestine, pe cand intre Bisericile crestine si religiile necrestine este doar dialog religios, care nu poate duce la unitate. Deci ecumenismul este cu totul diferit de sincretismul religios de tip new age dintre religiile lumii, un "ghiveci" artificial care nu este benefic.

Tinand cont de toate acestea, trebuie sa constientizam ca a trecut timpul inchiderii si exclusivismului, timp in care Bisericile erau cu spatele una la alta, inchise fiecare in propria carapace. In anul 1964, cand a avut loc stergerea anatemelor reciproce dintre Bisericile Catolica si Ortodoxa iar papa Paul al VI – lea s-a imbratisat cu patriarhul ortodox Atenagoras I, a sosit in mod oficial timpul deschiderii, dialogului si colaborarii. De atunci s-au facut pasi importanti pe aceasta cale.

Din orice Biserică am face parte, trebuie să fim crestini autentici, care punem in practica preceptele crestine, nu crestini doar cu numele, doar de forma, "de spoiala".