Precizări iniţiale:
- O rugăminte: Este bine să recomandaţi şi altora acest articol şi întregul blog, ca să circule pe internet şi astfel să le folosească şi lor.
sau
- pe whatsapp la numărul de telefon 0743642874
sau
- Prin lumina raţiunii umane - Revelaţia naturală. Prin aceasta cunoaştem în mod indirect existenţa lui Dumnezeu, prin deducţie şi analogie, pornind de la creaţie;
- Prin faptul că Dumnezeu însuşi a dezvăluit oamenilor existenţa sa, în mod supranatural – Revelaţia supranaturală.
1) Revelaţia naturală:
a) Mărturia macrocosmosului şi a microcosmosului despre existenţa lui Dumnezeu:
Oricât ar progresa ştiinţa, aceasta poate răspunde, cel mult, la întrebarea „cum” a evoluat universul după primul moment, dar nu ar putea răspunde la întrebarea „de ce există universul", „de ce” există ceva în loc de nimic, deci nu ar putea explica rostul universului. Răspunsul la ultima întrebare depăşeşte orice minte umană, de aceea Dumnezeu ne-a venit în ajutor, dându-ne şi Revelaţia.
Să nu
confundăm ştiinţa cu ateismul: ştiinţa studiază numai un mic segment din
întreaga realitate, adică studiază numai ceea ce este văzut, material, studiază
numai ceea ce se poate observa şi măsura cu ochiul liber şi cu ajutorul aparatelor,
deci nu poate să nege existenţa Creatorului, care este imaterial, nevăzut, nici
nu poate să nege că există și creaţia imaterială, nevăzută. Savantul Albert Einstein spunea
că “ceea ce se poate observa şi măsura este mai puţin de o milionime a realităţii” (deci, cea mai mare parte a realităţii este imaterială, nevăzută,
nedetectabilă de către om), iar savantul
român Nicolae Constantin Paulescu spunea că ateismul e doar un “parazit” în
corpul ştiinţei, un fel de “virus” infiltrat în ştiinţă, “care paralizează
ştiinţa şi îi împiedică progresul”, dar nici pe departe ateismul nu reprezintă
ştiinţa însăşi, cei mai mulţi oameni de ştiinţă fiind credincioşi.
Sunt numai două opţiuni: sau Dumnezeu, care nu are început, a creat universul (opţiunea logică) sau nimicul a creat universul (opțiunea imposibilă). Este clar că nimicul nu poate să creeze ceva, nici nu poate să se transforme singur în univers. Este imposibil ca nimicul să se fi transformat singur în univers, dar nu este imposibil că Dumnezeu, care e veşnic, deci nu are început, a creat universul din nimic. Dumnezeu este veşnic, nu are început, dar universul are început (oamenii de ştiinţă au calculat vârsta universului: aproximativ 14 miliarde de ani). Big bangul trebuia să fie cauzat, nu putea avea loc fără să fie cauzat. Chiar dacă, mai târziu, a existat o evoluţie sau nu, universul are un început, iar acest început nu putea apărea din nimic fără intervenţia creatoare a lui Dumnezeu. Iată un exemplu despre absurditatea ateismului: ateismul poate fi definit ca o credinţă că nu a fost nimic şi nimic nu s-a întâmplat nimicului şi apoi acel nimic a explodat fără nicio raţiune, creând totul, şi apoi o serie de nimicuri s-au aranjat magic replicându-se pe ele până au ajuns dinozauri.
Mergând cu gândul în trecut pe firul cauzelor secundare, ne oprim la prima Cauză, Cauza principală, Cauza tuturor cauzelor, care nu e cauzată la rândul ei: Dumnezeu, Fiinţa supremă care nu are început, există din veşnicie şi a creat universul din nimic. Acesta este argumentul cosmologic, prin care ne dăm seama de existenţa lui Dumnezeu din şirul de cauze, Dumnezeu fiind prima Cauză, Ființa supremă care nu e cauzată la rândul ei, ci există din veșnicie, adică nu are început. Dumnezeu, care este veşnic, pur şi simplu ESTE (în sensul deplin al cuvântului) s-a revelat prezentându-se astfel: „Eu sunt cel care sunt.” (Exod 3,14) Noi nu putem să înţelegem în viaţa de pe pământ existenţa lui Dumnezeu din veşnicie (nu putem să înțelegem cum de nu are început), pentru că aici trăim în timp şi spaţiu şi avem gândire mărginită.
Un documentar foarte interesant, intitulat Înșelăciunea ateistă (sau amăgirea ateistă), (The atheist delusion), subtitrat în română, care arată absurditatea și înșelăciunea ateismului:
http://www.doxologia.ro/religie-stiinta-filosofie/cum-nimicul-putut-crea-totul
Articol care arată că
cercetătorii dovedesc existența lui Dumnezeu cu ajutorul științei
https://www.mediafax.ro/life-inedit/dumnezeu-stiinta-dovezile-cercetatorii-se-folosesc-de-stiinta-pentru-a-demonstra-ca-dumnezeu-exista-20293878
Un articol intitulat “Ştiinţa şi credinţa răspund la aceleaşi
întrebări, dar din unghiuri diferite”:
http://www.catholica.ro/2012/08/26/stiinta-si-credinta-raspund-la-aceleasi-intrebari-dar-din-unghiuri-diferite/
Un alt argument, mai clar decât cel cosmologic, este argumentul teleologic:
Jacques Loew a devenit credincios practicant la vârsta de 20 de ani, după ce a fost cuprins de uimire văzând regularitatea cristalelor de zăpadă. Mai târziu, ca preot muncitor la Marsilia, a făcut un apostolat foarte rodnic printre docherii din port, învăţându-i să privească cerul prin telescop sau picioruşul unei albine la microscop.
Iar filosoful Kant spunea: „Două lucruri mă fascinează în mod deosebit: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din mine.”
În esenţă, argumentul teleologic susţine că această organizare şi proiectare din univers este o dovadă a existenţei unui Creator inteligent al universului. Există un proiect în univers în sensul creării condiţiilor apariţiei vieţii şi omului, nu în sensul predestinării oamenilor. Deci, în proiectul lui Dumnezeu, libertatea şi responsabilitatea voinţei umane rămân neatinse. Ordinea creaţiei nu înseamnă lipsa necazurilor în lume, deoarece omul, coroana creaţiei văzute a lui Dumnezeu, a fost înzestrat cu liber arbitru (libertatea voinţei de a alege între bine şi rău), iar căderea în păcat a primilor oameni a implicat efecte pentru întreaga creaţie văzută. Dar despre aceasta voi arăta mai pe larg pe parcursul textului, mai ales în capitolul intitulat Despre cauzele necazurilor din lume.
Un alt exemplu în această privinţă este despre teoria big bang (teoria marii explozii primordiale) şi e dat de profesorul de fizică Walter Thirring, care scrie în cartea sa, Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii (Viena, 2004, pp. 48 – 49): „Dacă explozia primordială ar fi fost prea slabă şi dacă totul s-ar fi năruit din nou, atunci nu am mai exista. Dacă ar fi fost prea puternică, atunci s-ar fi rarefiat totul prea repede şi nici în acest caz nu am fi existat.” El compară începutul universului cu startul unei rachete pentru a aduce un satelit în orbita circumterestră: „Dacă se ia prea puţin carburant, se prăbuşeşte imediat din nou. Dacă se ia prea mult, scapă în univers”. Însă, adaugă el, la explozia primordială condiţiile „exactităţii ţelului” din primele momente erau incomparabil mai mari decât la startul unei rachete pentru a aduce un satelit în orbita circumterestră. Precizia acestui fapt, care s-a petrecut în fracţiuni de fracţiuni ale primelor secunde, este într-o asemenea măsură „dincolo de capacitatea de închipuire umană”, spune profesorul Thirring, încât exclamă: „Că asta a avut loc din întâmplare este o idee absurdă!” (ibidem, p. 49). Deci, teoria big bang nu numai că nu contrazice existenţa lui Dumnezeu, dimpotrivă, arată şi mai clar existenţa lui Dumnezeu. Amintesc şi faptul că întemeietorul teoriei big bang a fost Georges Henri Lemaître, care era preot şi fizician belgian.
Iată un fragment din această recenzie: „Nu e uşor să fii ateu. Trebuie să laşi deoparte rezonabilul, să negi evidenţele clare, să te autocontrazici şi să îmbrăţişezi inconsecvenţa practică în virtutea păstrării unităţii măcar la nivelul limbajului. Ateismul este şi el un sistem de credinţă care-şi înglodează susţinătorii în mlaştina densă a negării dovezilor şi a „nădăjduirii împotriva oricărei nădejdi”.”
Tot în acest sens, David Raphael Klein spunea: „Oricine contemplează ochiul unei muşte, mecanica degetului omenesc, camuflajul unei molii sau structura oricărei materii din variaţiile în aranjamentul protonilor şi electronilor şi susţine apoi că totul a apărut la întâmplare, datorită unui accident orb, acea persoană crede într-un miracol cu mult mai uluitor decât orice se găseşte în Biblie.”
Recomand şi o serie de articole cu titlul „Douăzeci de argumente pentru existenţa lui Dumnezeu”, care pot fi citite în revista Lumea Catholică, inclusiv pe internet, accesând linkul următor:
În Psalmul 13,1 este scris: "Zis-a cel nebun în inima sa: "Nu este Dumnezeu".", adică a afirma sau a crede că nu există Dumnezeu este o absurditate.
Un ateu nu are nicio justificare pentru necredinţa sa chiar dacă nu ar avea niciun fel de informaţie religioasă, deoarece existenţa lui Dumnezeu se poate deduce chiar numai din creaţie (chiar dacă nu ar exista Revelaţia supranaturală), după cum spune şi psalmistul: "Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi facerea mâinilor Lui o vesteşte tăria. O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el." (Psalm 18, 1-2) precum şi Sfântul Apostol Pavel în scrisoarea către romani: "În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui, se vad lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că [necredincioşii] nu se pot dezvinovăţi." (la Judecată necredincioşii nu se vor putea scuza că n-au ştiut) (Romani 1, 20). Credinţa e o condiţie necesară pentru mântuire, pentru ajungerea la fericirea veşnică, dar nu e suficientă, după cum veţi vedea pe parcursul textului. Sfântul Apostol Iacob a scris: "După cum trupul fără duh este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă." (Iac. 2, 26) Un ateu poate fi iertat pentru păcatul ateismului, ca şi pentru orice alt păcat, dacă îşi curăţă sufletul prin Taina Pocăinţei în viaţa de pe pământ. Taina Pocăinței trebuie făcută bine, după un Îndreptar pentru Spovedanie sau chestionar și cu toate condițiile necesare, care se găsesc tot în Îndreptar pentru Spovedanie.
În zadar se îndepărtează ei cu gândul de la veşnicia care îi aşteaptă, căci nu o pot nimici negândindu-se la ea...
Cel care se îndoieşte şi care nu cercetează este totodată şi nedrept şi foarte nenorocit. Iar dacă, în această stare, el este liniştit şi satisfăcut, dacă se făleşte cu ea şi dacă se arată mândru, dacă din ea face subiect al bucuriei şi al deşertăciunii sale, n-am termeni să calific o atât de extravagantă creatură.
Unde se pot căpăta asemenea simţăminte? Ce motiv de bucurie găseşte cineva în a nu mai aştepta decât mizerii fără sfârşit ?
Ce motiv de vanitate de a te crede în întunecimi de nepătruns şi cum este posibil un astfel de raţionament la un om cu judecată ?
Şederea aceasta liniştită în ignoranţă este un lucru monstruos a cărui extravaganţă şi stupiditate trebuie arătată celor care îşi petrec astfel viaţa, pentru a-i face să-şi dea seama de ce se petrece în ei înşişi şi pentru a-i ruşina prin arătarea nebuniei lor.
Există oameni indiferenţi faţă de ruina fiinţei lor şi de pericolul unei eternităţi de mizerie. Această poziţie a lor mi se pare nefirească, deşi faţă de celelalte lucruri ei iau cu totul altă atitudine: se tem până şi de cele mai mici dintre ele, le prevăd, le simt." (Blaise Pascal – Cugetări, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti 1992)
Filosoful francez Claude Tresmontant susţine că "ateismul este de negândit, dacă se ţine cont de datele experimentale obiective care se observă astăzi graţie ştiinţelor experimentale. Ateismul este incompatibil cu realitatea evoluţiei cosmice, fizice şi biologice."
Astrofizicianul Robert Jastrow spune: "Datele astronomice ne conduc la viziunea biblică a originii lumii." (Ian G. Barbour, Când ştiinţa întâlneşte religia – Adeversare, străine sau partenere?, Ed. Curtea Veche, Bucureşti 2006, p. 77)
1. Dacă am avea evidenţa existenţei lui Dumnezeu, adică dacă am cunoaşte existenţa sa în mod nemijlocit (prin vedere) atunci n-ar mai avea nicio valoare credinţa. Dacă ar dori, Dumnezeu ar putea pur şi simplu să apară în faţa întregii lumi pentru a demonstra că El există. Însă, dacă ar face acest lucru, credinţa nu ar mai avea nicio valoare iar oamenii n-ar mai avea libertatea voinţei. Domnul Isus Cristos i-a zis lui Toma: „Toma, pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut.”(In. 20,29). La fel ca şi credinţa oricărui om, şi credinţa apostolilor a fost pusă la încercare, mai ales prin jertfa de pe cruce a Domnului Isus Cristos. Apostolii nu au văzut toată plinătatea Dumnezeirii Domnului Isus Cristos decât după înviere, când Domnul Isus Cristos le-a apărut cu Trup glorificat, Trup de slavă, iar trei dintre ei (Petru, Iacob şi Ioan) au văzut un crâmpei din slava Dumnezeirii lui şi mai înainte de pătimire şi Înviere, în momentul schimbării la faţă a Domnului Isus Cristos, pe muntele Tabor.
În privința faptului că nu-L putem vedea pe Dumnezeu în timpul vieții de pe pământ, Sfântul Apostol Pavel a scris corintenilor: „Aşadar, noi totdeauna suntem plini de încredere, ştiind că, dacă suntem acasă în trup, suntem departe de Domnul, pentru că umblăm prin credinţă, nu prin vedere.” (2 Cor. 5,6-7).
Credinţa în Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Persoană din Sfânta Treime, este o condiţie necesară pentru mântuire, dar nu e suficientă: pe lângă credinţă, este necesară şi trăirea credinţei şi a iubirii: curăţirea sufletului de păcate prin Taina Pocăinţei şi urmarea Domnului Isus Cristos (adică imitarea lui, pe cât ne este nouă omeneşte posibil) şi punerea în practică a cuvintelor sale, iubindu-l pe Dumnezeu mai presus de toate şi iubindu-i pe oameni ca pe noi înşine din iubire pentru Dumnezeu, după cum voi explica mai pe larg pe parcursul acestui text.
1. Un ceas arată că a fost întocmit de un proiectant pentru un scop inteligent (să măsoare timpul)
2. Universul evidenţiază (mai bine decât un ceas) existenţa unui proiect.
3. Dacă un ceas presupune un ceasornicar, atunci pentru univers este necesar un Proiectant mult mai mare şi mai inteligent.
1. Orice lucru a avut un început şi un începător.
2. Universul a avut un început (fapt evidenţiat de legea a doua termodinamicii)
3. De aceea, universul a avut un începător.
4. Acest începător trebuie să fie:
a) Inteligent, pentru că a realizat o planificare anticipată (planificare anticipată a creaţiei, nu şi a vieţilor oamenilor, care depind în cea mai mare măsură de alegerile deliberate ale fiecărui om);
b) Moral, pentru că a dat în mod evident valoare creaţiei;
De vreme ce inteligenţa şi moralitatea sunt nişte caracteristici ale personalităţii, începătorul universului trebuie să fie personal. El poate fi mai mult decât personal, dar nu poate fi mai puţin decât personal.
Ştiinţa şi religia sunt diferite dar nu sunt contradictorii, ci complementare (se completează reciproc). Numai ştiinţa superficială intră în conflict cu religia, însă ştiinţa adâncă îl conduce pe om spre religie. Francis Bacon spunea: „Puţina gustare a ştiinţei poate duce la ateism, dar adâncirea ştiinţei îl aduce pe om la Dumnezeu.” (adică adâncirea ştiinţei îl aduce pe om la convingerea că există Dumnezeu).
Psihologul Carl Gustav Jung spunea că e sigur de existenţa lui Dumnezeu: „Eu nu cred, eu sunt sigur că Dumnezeu există.” Aici trebuie precizat că unii înţeleg cuvântul „credinţă” ca identic cu cel de „părere”, dar cuvântul „credinţă” trebuie înţeles în sensul lui tare: credinţă înseamnă fermitate, convingere fermă şi adeziune. Înţeles astfel, în mod corect, cuvântul credinţa este egal cu siguranţa la care se referea Jung.
Elogiind Turnul Eiffel de la Paris, Einstein a scris în cartea de onoare: „Admiraţia mea pentru inginerul Eiffel, arhitectul turnului şi cea mai mare admiraţie pentru cel mai mare Arhitect, care a creat universul, Dumnezeu! ”
Albert Einstein afirma că "religiozitatea lui (a omului de ştiinţă) stă în uimirea extaziată faţă de armonia legităţii naturale, în care se dezvăluie o raţiune atât de superioară, încât orice gândire cu sens şi orânduire omenească reprezintă un reflex cu totul neînsemnat."
Einstein mai spunea că „Religia fără ştiinţă e şchioapă, iar ştiinţa fără religie e oarbă.”
Ideea greşită că religia s-ar opune ştiinţei sau că optând pentru una te împotriveşti celeilalte este anulată de realitatea de azi care ne arată că numeroşi savanţi sunt profund religioşi. Cei mai mulţi dintre cercetători au înţeles că fără credinţă în Dumnezeu nu se poate dobândi adevărata cunoaştere.
b) Câteva exemple de scriitori, foşti atei, care au devenit creştini
Alt scriitor, Antony Flew, a fost un ateu care a devenit creştin şi a scris cartea Există Dumnezeu, care a fost tradusă recent şi în limba română. Citind cartea, puteţi vedea cum şi-a schimbat poziţia acest ateu. Recenzia acestei cărţi poate fi citită pe site-ul următor:
http://www.stiricrestine.ro/2015/03/09/cartea-exista-dumnezeu-de-antony-flew-acum-si-in-limba-romana/?fb_action_ids=378848378967353&fb_action_types=og.likes
Un alt exemplu de ateu care a devenit creştin este scriitorul francez Paul Claudel. Şi exemplele pot continua.
c) Creaţia şi evoluţia biologică dirijată (condusă) de Dumnezeu nu sunt opuse:
În ceea ce priveşte creaţia şi evoluţia biologică, greşeala unora este că le consideră opuse, deoarece ei merg doar pe logica terţului exclus: „sau...sau...” : „sau creaţie sau evoluţie”. Dar în unele cazuri (cum e şi cazul creaţiei şi evoluţiei biologice) se aplică logica terţului inclus: „şi...şi...” : „şi creaţie şi evoluţie”. Logica terţului inclus nu se aplică la lucrurile contradictorii, ci se aplică la lucrurile complementare (care se completează). Logica terţului inclus este ilustrată şi de microfizică, deoarece particula luminii, fotonul, este şi undă şi particulă.
Între om şi celelalte fiinţe vii există o discontinuitate un „salt ontologic“ care echivalează cu o intervenţie creatoare directă a lui Dumnezeu. În cartea Genezei, pe lângă citatele care se interpretează la propriu, există şi citate care se interpretează metaforic, la figurat. De exemplu, cele şase zile ale creaţiei lumii sunt de fapt epoci sau ere, „dimineţile” şi „serile” acelor „zile” fiind denumite astfel tot în sens metaforic, ele putând însemna delimitările unor ere îndelungate. Deşi conţine şi adevăruri ştiinţifice, totuşi cartea Geneza nu e carte de ştiinţă şi nu trebuie interpretata în totalitate la propriu, ci are și unele fragmente care se interpretează la figurat. În acest context, metaforele din Cartea Genezei trebuie privite cu mai multă atenţie şi înţelese ca afirmări ale unei istorii exemplare, fără ca aceasta să presupună o descriere ştiinţifică a facerii universului, a vieţii şi a omului. Biblia şi ştiinţa nu sunt contradictorii, ci complementare (se completează reciproc). Adevărul din cartea Geneza este de tip religios. Cartea Geneza se foloseşte de genurile literare nu pentru a descrie exact cum s-au petrecut lucrurile, ci pentru a comunica mai profund ceea ce înseamnă “sensul”. Cartea Geneza vrea să răspundă la întrebarea “de ce?” nu la întrebarea “cum?”
Iată ansamblul cărţii şi cuprinsul:
http://www.ercis.ro/cateheza/ansfscript.asp#adolescenti
Creaţia specială se aplică doar omului, nu şi celorlalte specii. Deci, omul a fost creat de Dumnezeu în mod special, ca o coroană a creaţiei văzute. În plus, între om şi animal există deosebiri esenţiale (nu doar deosebiri graduale), pentru că omul, spre deosebire de animal, este creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. (Când vorbim despre chipul lui Dumnezeu ne referim atât la un chip spiritual, cât şi la un chip trupesc, ambele accepţiuni ale chipului fiind revelate prin întruparea Domnului Isus Cristos).
Creaţia nu a fost doar în momentul iniţial, ci este continuă. Evoluţia biologică nu este la întâmplare, ci este dirijată sau condusă de Dumnezeu. Creaţia nu s-a oprit niciodată. Actul de creaţie e un gest uriaş, continuu, trasat pe tot parcursul timpului. El continuă încă. Omul este chemat să participe şi el la creaţie, în calitate de co - creator creat.
Sfântul Maxim Mărturisitorul a scris că întemeierea faptului e cristologică: Tatăl creează universul privind chipul lui Cristos (Pentru că Dumnezeu este dincolo de timp şi la el toate sunt prezente, a privit chipul lui Cristos întrupat, cu mult înainte de întrupare). Şi pentru că Cristos are structură teandrică (Divino – umană), niciun moment al istoriei creaţiei nu se desfăşoară în afara acestei paradigme ori altfel decât printr-un act al sinergiei, adică printr-un act al conlucrării dintre supranatural şi natural (în sensul prezenţei Divine active pe tot traseul devenirii universului), aşa cum în Cristos cele două firi (Divină şi umană) se manifestă simultan şi unitar.
Cartea Geneza nu intenţionează propunerea unei ştiinţe, ci o relatare teologică şi teleologică. În acest context, metaforele din Cartea Genezei trebuie privite cu mai multă atenţie şi înţelese ca afirmări ale unei istorii exemplare, fără ca aceasta să presupună o descriere ştiinţifică a facerii universului, a vieţii şi a omului.
A crea înseamnă a aduce la existenţă din nimic. În ceea ce priveşte trupul, este de remarcat că, luând citatul biblic chiar în sens propriu, nu se spune că Dumnezeu ar fi creat (adică ar fi făcut din nimic) corpul omului, ci că s-a folosit de "ţărâna pământului", deci de un lucru creat mai înainte. Citatul nu impune deci o veritabilă creaţie a trupului primului om (o creaţie din nimic); el dă să se înţeleagă mai curând că Dumnezeu s-a servit de o materie preexistentă, creată înainte, fără a preciza de ce natură era ea.
http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=17284&lang=r
http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=16712&idcom=7030
http://www.vaticanradio.org/rom/Articolo.asp?c=270658
Un articol foarte interesant pe această temă a creaţiei şi evoluţiei poate fi citit accesând linkul: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_01_03
Lamarck şi Darwin, pe ale căror idei materialiştii moderni şi-au edificat sistemul, erau credincioşi:
Charles Darwin: "O altă cauză a credinţei în existenţa lui Dumnezeu, care ţine de raţiune iar nu de sentimente, mă impresionează prin greutatea sa. Ea provine din extrema dificultate - sau mai bine zis din imposibilitatea - de a concepe acest imens si prodigios Univers, cuprinzând omul şi facultatea sa de a privi în viitor, ca pe rezultatul unui destin şi al unei necesităţi oarbe. Cugetând astfel, mă simt nevoit să admit o Cauză primară cu un spirit inteligent." (La vie et la correspondance de Charles Darwin par De Varigny, I, Editura Reinwald, Paris, 1888, pag. 363)
Aşa cum spuneam, nu toată cartea Genezei trebuie interpretată la propriu, ci unele pasaje, cum sunt cele ale creaţiei în şase zile, trebuie interpretate simbolic, metaforic. Helmut Hofling arată cum cele şase “zile” din cartea Genezei sunt de fapt cele şase ere geologice:
- era arhaică (prima zi)
- era algonkiană sau precambrianul (a doua zi)
- paleozoicul (a treia zi)
- mezozoicul (a patra zi)
- era neozoică are două zile care se împart astfel:
- terţiarul (a cincea zi)
- cuaternarul (era în care suntem şi care continuă de fapt) este a şasea zi
«Odihna» lui Dumnezeu în ziua a şaptea, se poate încadra în acel « deja...şi nu încă » al Împărăţiei sale. Dumnezeu este în afara timpului; timpul curge pentru noi, dar la Dumnezeu toate sunt prezente, astfel că, Împărăţia lui Dumnezeu, deşi pentru noi e « în construcţie », putem considera că, pentru Dumnezeu, e prezentă deja. Asta nu înseamnă nicidecum că Dumnezeu stă undeva în afara creaţiei. Dumnezeu se îngrijeşte de creaţie, dar doreşte şi din partea noastră implicare liberă şi efort.
d) Mărturii ale oamenilor de ştiinţă referitoare la existenţa lui Dumnezeu, a vieţii veşnice de dincolo de moarte şi a armoniei dintre religie şi ştiinţă
Iar despre materialism şi ateism Nicolae Paulescu a scris: „Astăzi, o mişcare de reacţie împotriva încălcărilor pe care Materialismul şi corolarul său, Ateismul, le săvârşesc asupra domeniului ştiinţei, începe să se producă pretutindeni, în Franţa şi mai ales în Germania. Să sperăm, prin urmare, că în curând ştiinţa va ajunge să scape de acest parazit, care nu numai că o compromite, dar o şi paralizează, împiedicându-i progresul.” (Nicolae Constantin Paulescu, ibidem, pag. 129)
Wernher von Braun (1912-1977), inginer american de origine germană. Creatorul fusibilelor V2 şi al rachetelor spaţiale americane. A scris multe articole despre ştiinţă şi credinţă. într-o conferinţă ţinută la Colegiul Belmont din Carolina de Nord, în iunie 1972 spunea: “Ştiinţa nu este incompatibilă cu religia. În timp ce ştiinţa ne învaţă tot mai multe despre creaţiune, religia ne învaţă tot mai mult despre Creator!”
Duane T. Gish, biochimist, spunea în legătură cu genomul (codul genetic) uman: „Pe măsură ce acumulăm toate aceste informaţii despre genomul uman, descoperim că ele dezvăluie complexitatea şi interdependenţa acestui material. El arată că la origine stă intervenţia unui Creator inteligent.” De asemenea, raportul echipei care a realizat analiza completă şi harta genetică a omului arată că întâmplarea nu putea produce o structură atât de complexă şi perfectă precum structura genetică.
Wilder Smith, doctor în ştiinţe naturale şi filosofie, profesor la Universitatea din Illinois, scrie: “În momentul de faţă savanţii au explorat nenumărate căi de a explica originea vieţii şi a omului, de pe o bază pur materială, în cadrul dimensiunilor de timp şi spaţiu cunoscute azi. Dar s-a constatat că nu pot explica aceste fapte pe baza legilor tridimensionale proprii lumii în care trăim (termodinamica, spaţiul, gravitaţia) adăugând şi timpul, de ce şovăim să introducem o altă dimensiune, aceea a supranaturalului? Negreşit vedem că toate în natură se conduc după un anumit plan, anumite reguli şi legi, care se succed neîncetat, şi la materie şi la fiinţele vii. Dacă există acest plan, şi nu-l putem tăgădui, trebuie să postulăm şi existenţa unui planificator. Iar dacă acest planificator nu este găsit în dimensiunile materiei pe care omul o cunoaşte, trebuie să admitem că el se găseşte în afara acestor dimensiuni. Dar dacă nu înţelegem această dimensiune nu-i putem nega existenţa.”
e) Există în om un "desiderium", care înseamnă "dorinţă de fericire totală"
Dorinţa de fericire i-a fost sădită omului în suflet de Dumnezeu. Acestei dorinţe de fericire totală îi corespunde realitatea împlinirii ei în Dumnezeu, care va fi acordată celor ce vor ajunge la mântuire, la fericirea veşnică.
Fericirea adevărată şi veşnică poate fi găsită numai în Dumnezeu. Oricât de mulţi bani ar avea omul şi oricât de împlinit ar fi pe pământ, tot îi va rămâne în suflet acest "desiderium", această dorinţă de împlinire totală. Orice om are în suflet această dorinţă de fericire, de împlinire totală, numai că unii o caută unde nu este, în loc să caute împlinirea ei în Dumnezeu.
f) Foarte pe scurt despre "pariul" lui Pascal
g) Despre cauzele necazurilor din lume
Dumnezeu nu e autorul necazurilor din lume. Întreaga răspundere pentru necazurile din lume îi revine omului. Necazurile şi bolile
au intrat mai întâi în lume din cauza păcatului primilor oameni. De
asemenea, au şi diferite cauze genetice, precum şi alte cauze (viaţa vicioasă,
fumatul, alcoolismul înaintaşilor care pot avea consecinţe în urmaşi, etc). Deci, necazurile şi bolile nu sunt date de Dumnezeu, ci
sunt cauzate de alegerile rele ale oamenilor. În general răul este împărţit în trei categorii: răul
moral (păcatul), răul fizic şi răul metafizic. Răul fizic şi metafizic
provin din răul moral, din păcat. Dacă Dumnezeu ar fi suprimat
răul, ar fi însemnat să suprime şi liberul arbitru al omului şi ar fi însemnat
să creeze roboţi coordonaţi de el, nu oameni cu voinţă liberă.
Vanstone reia
tema kenozei (Dumnezeu îşi autolimitează
atotputernicia sa pentru a nu încălca liberul arbitru al omului). În actul
Întrupării sale, Dumnezeu a renunţat la atotputernicie şi „chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare
aflându-Se ca un om, s-a smerit pe Sine, ascultător făcându-se până la moarte,
şi încă moarte pe cruce.” (Fil. 2,7–8). Ştim din Revelaţie că primii
oameni primiseră sfinţenia şi dreptatea de la început nu numai pentru ei, ci
pentru întreaga natură umană. Cedând în faţa ispititorului, ei au săvârşit un
păcat personal, însă acest păcat afectează natura umană pe care ei
au transmis-o într-o condiţie decăzută. E un păcat care se transmite
prin propagare la toată omenirea, adică prin transmiterea unei naturi umane
lipsite de sfinţenia şi de dreptatea de la început. De aceea, păcatul
strămoşesc este numit păcat în mod analogic: este un păcat contractat, nu săvârşit; o stare, nu un act. Botezul,
dăruind viaţa harului Domnului Isus Cristos, şterge păcatul strămoşesc şi îl întoarce pe
om spre Dumnezeu, însă consecinţele acestui păcat asupra naturii slăbite
persistă în om şi îl provoacă la luptă spirituală. Noi nu suntem vinovaţi în
mod direct de păcatul strămoşesc, dar îl moştenim. Păcatul strămoşesc se şterge
prin Botez, dar rămân consecinţele lui pământeşti, adică natura umană decăzută, slăbită, lipsită de darurile de la început.
În acest sens, este următoarea asemănare: dacă un mare dregător de la curtea
unui rege comite un act de înaltă trădare şi este dat afară din funcţie
pierzându-şi rangul, va avea de pierdut nu numai el, ci vor avea de pierdut şi
copiii lui şi nepoţii şi toţi urmaşii, pentru că nici ei nu vor mai avea acel
rang. Aşa este şi cu moştenirea păcatului strămoşesc şi a consecinţelor sale:
păcatul strămoşesc şi natura umană decăzută, slăbită a primilor oameni se propagă şi la
urmaşii lor.
Sfântul Augustin susţine că e necesar pentru creaţia divină ca oamenii să fie înzestraţi cu liber arbitru. Răul este o privaţiune, o lipsă care poate să apară din punct de vedere metafizic, datorită faptului că Dumnezeu crează ex nihilo (din nimic) şi nu ex Deo (nu din Sine însuşi). Odată cu exercitarea liberului arbitru este actualizată şi posibilitatea răului. Dacă Dumnezeu s-ar opune acesti actualizări, ar însemna să încalce liberul arbitru. Aşa cum am amintit, este vorba de kenoză, adică de autolimitarea lui Dumnezeu, pentru a nu încălca liberul arbitru al omului.
Sfântul Irineu spune că lumea aceasta trebuie judecată nu din perspectiva cantităţii de durere şi plăcere existentă, ci din perspectiva rolului pe care îl are pentru desăvârşirea indivizilor. Motivul pentru care Dumnezeu crează fiinţe imperfecte este acela că perfecţiunea obţinută prin exercitarea alegerilor morale libere şi responsabile este mai valoroasă decât cea produsă de-a gata (aici intervine şi liberul arbitru). De asemenea, un element al teodiceei irenaice (prezent şi la Leibniz) este tema binelui de un ordin superior (ex: pericol - curaj; suferinţă - compasiune, etc.), care depinde în mod necesar de existenţa răului.
O mentalitate greşită ne face să-l considerăm pe Dumnezeu responsabil de necazuri, fără motive reale şi concrete; trebuie să renunţăm la afirmaţia devenită proverbială că toate se întâmplă pentru că “este voinţa lui Dumnezeu”. De exemplu, ştim că circa 250.000 de persoane mor anual în lume din cauza bolilor cum ar fi malaria, febra tifoidă, holera. în realitate, este vorba de afecţiuni provocate de poluarea apelor şi a ambientului, cauzate de fuga omului după câştig, fără se ţină cont de valoarea vieţii. Şi apoi se aude afirmaţia resemnată a celui care nu ştie să distingă responsabilităţile, adică faptul că “trebuie acceptată voinţa lui Dumnezeu”.
Sunt multe femei care dau vina pe Dumnezeu pentru sterilitatea lor şi care se întreabă de ce Dumnezeu le refuză maternitatea. Aceste femei ştiu că pesticidele de pe fructe sau de pe verdeţuri au un grad aşa de mare de toxicitate, încât provoacă daune grave şi ireversibile pentru capacitatea lor reproductivă?
O atentă analiză medicală demonstrează că 75% dintre cazurile de cancer înregistrate în lume pot fi evitate în mod normal. Totuşi, mulţi vor muri întrebându-se în mod inutil: “De ce mi-a trimis Dumnezeu cancerul?” Statisticile mai afirmă că, în orice ţară din lume, dotată cu un grad destul de ridicat de bunăstare privată şi socială, mor în fiecare an circa 15.000 de persoane şi alte 120.000 sunt rănite în accidente de circulaţie. Care sunt cauzele acestei statistici descurajatoare? 69% dintre ei mor din cauza unei erori a şoferului; 17% din cauza stării drumurilor; 6% din cauza unei erori a pietonului; 5% din cauza avariilor maşinii şi 3% din cauze naturale. Însă persoanele care supravieţuiesc în aceste accidente consideră, în mod greşit, că vina este a lui Dumnezeu…
Edificii care îmbolnăvesc
Recent, un grup de specialişti a denunţat faptul că în arhitectură nu se face nimic pentru a evita aşa-numitul “sindrom al edificiului bolnav”: o plagă socială care cuprinde de acum milioane de persoane. Într-adevăr, în multe edificii moderne se folosesc unele tipuri de materiale plastice, de conglomerate, de ciment şi alte materiale care emană substanţe toxice şi cancerigene, fără ca locatarii să fie avertizaţi cu privire la riscurile pe care le au; însă, în momentul în care contactează boli grave, acestea vor fi, în opinia lor, o povară a “crucii grele pe care Dumnezeu le-a dat-o”.
Şi marile inundaţii, considerate fenomene capricioase şi necontrolabile, capabile să provoace imense pierderi economice şi un număr foarte mare de victime, în realitate, sunt şi rodul intervenţiei iresponsabile a omului asupra naturii. Acelaşi lucru se petrece în cazul cutremurelor: sunt evenimente naturale, dar multe dintre ele sunt cu adevărat funeste din cauza iresponsabilităţii omului care nu le înfruntă cu structuri corespunzătoare. Trebuie să ţinem seama de două lucruri:
1) Lumea creată de Dumnezeu e cea mai bună şi mai potrivită pentru scopurile urmărite de Creator.
Practic, omenirea a înfrânt boli grave cum sunt variola şi poliomielita. Câte alte boli ar putea să fie şterse de pe pământ dacă, în loc să se irosească banii în orice tip de arme de ucidere, s-ar folosi multe resurse economice şi intelectuale în cercetarea ştiinţifică? Noi suntem cei care favorizăm moartea: îi netezim drumul cu ura şi neglijenţa; putem să-i blocăm excesul de victime, pe care le seceră, prin iubire, generozitate şi un profund simţ de responsabilitate personală şi socială.
Dumnezeu nu dă necazurile. El ar fi vrut o lume fără necazuri, dar acestea sunt aduse de alegerile rele ale omului, aşa cum am arătat. Dumnezeu nu le dă, ci doar le îngăduie inclusiv în scop pedagogic, educativ. Un efect al necazurilor este - sau ar trebui să fie - cel pedagogic, educativ. Marele scriitor Giovanni Papini spunea : «Dacă aş fi suferit când eram tânăr cât sufăr acum când sunt bătrân, aş fi ajuns un geniu.» Un copil care suferă e mai matur în gândire decât un adult care nu a cunoscut suferinţa. Însă, sunt şi unii oameni care nu învaţă nimic nici în urma necazurilor. Necazurile sunt îngăduite de Dumnezeu pentru că au şi rolul de a ne da ocazii pentru a practica iubirea unii faţă de alţii. În acest sens, papa Ioan Paul al II – lea scria despre suferinţă : «Suferinţa e prezentă în lume pentru a face să se descătuşeze iubirea, pentru a face să se nască fapte de iubire faţă de aproapele.» Iar aproapele nostru este orice om, fără nicio deosebire, chiar şi cei care ne duşmănesc. Domnul Isus Cristos a spus să-i iubim pe toţi, chiar şi pe cei care ne duşmănesc, ca să depăşim înclinaţia obişnuită de a-i iubi numai pe cei care ne iubesc : «Dacă iubiţi pe cei care vă iubesc, ce răsplată puteţi aştepta? Şi păcătoşii iubesc pe cei care-i iubesc pe ei. » (Lc. 6, 32)
«Dumnezeu nu a venit să suprime suferinţa, nu a venit să o explice, dar a venit ca să o umple de prezenţa Sa», spune un alt scriitor, Paul Claudel. Şi asta până în rădăcinile sale cele mai profunde.
Dumnezeu nu permite nici ispite peste puterea noastră: "Nu v-a ajuns nici o ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să iesiţi din ea, ca s-o puteţi răbda." (1Cor.10,13)
h) Despre rugăciuni
i) Exemple de site-uri despre armonia dintre religie şi ştiinţă :
http://www.jirrs.org/ro/index.html
Nu cu mult timp în urmă unii au crezut că religia şi ştiinţa n-ar avea nimic în comun, ba chiar că ar fi opoziţie, ceea ce este fals, pentru că religia şi ştiinţa sunt de fapt într-o armonie perfectă. Ca şi Einstein, cei mai mulţi savanţi şi filosofi au fost convinşi de existenţa lui Dumnezeu şi a vieţii de dincolo de moarte.
j) Cercetarea ştiinţifică şi raţiunea ne ajută pe drumul credinţei doar până la o anumită limită, (suficientă însă ca să ne dăm seama că Dumnezeu există şi că este Fiinţa supremă personală) dincolo de care adevărurile depăşesc raţiunea şi ne sunt revelate de el însuşi, în mod supranatural, prin profeţi şi mai ales prin Fiul său, Domnul Isus Cristos:
Dumnezeu s-a revelat ca fiind o singură Fiinţă în trei
Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh (este misterul Sfintei Treimi, adică al
lui Dumnezeu Unic în Fiinţă şi Întreit în Persoane, mister pe care nu-l
putem înţelege decât într-o foarte mică măsură cu gândirea noastră umană
mărginită). Există câteva asemănări palide care ne ajută să înţelegem numai
într-o foarte mică măsură misterul lui Dumnezeu Unic în Fiinţă şi Întreit în
Persoane. De exemplu, un triunghi: are trei unghiuri unite în unul şi acelaşi
triunghi; un trifoi: are trei frunze unite în aceeaşi plantă, etc.
Cercetarea
ştiinţifică şi raţiunea ne pot ajuta pe drumul credinţei numai până la o limită
(suficientă însă ca să ne dăm seama că Dumnezeu există şi este Fiinţă
personală, cu gândire şi voinţă). Dincolo de această limită, adevărurile
depăşesc raţiunea (sunt supraraţionale) şi sunt revelate de Dumnezeu însuşi
prin profeţi, prin Fiul său, Domnul Isus Cristos, precum şi prin apostoli şi
Sfinţii Părinţi ai Bisericii. Într-o zi, Sfântul Augustin se plimba pe malul
mării, gândindu-se la SfântaTreime, dorind să înţeleagă pe cale raţională
adevărul că Dumnezeu este Unic în Fiinţă şi Întreit în Persoane. Atunci i-a
apărut un înger şi i-a spus: „Fă o groapă în nisip şi apoi adu marea în ea.”
Sfântul Augustin a răspuns: „Dar acest lucru este imposibil!” Iar îngerul i-a
răspuns: „Tot la fel, este imposibil ca o minte mărginită să-l poată înţelege
pe Dumnezeu cel nemărginit!”
Alt mister (adevăr revelat
de Dumnezeu, pe care nu-l putem înţelege cu mintea noastră umană mărginită)
este misterul Întrupării Domnului Isus Cristos. Dar adevărurile revelate pe
care nu le putem înţelege, le primim prin credinţă, ştiind că „la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă.”
(Lc. 1,37) Dumnezeu, care a creat universul din nimic, putea să facă - şi a făcut - să se
întrupeze Fiul său în mod minunat, din femeie, fără intervenţia unui bărbat. De asemenea, a făcut ca Sfânta Fecioară Maria să
rămână fecioară şi după naşterea Domnului Isus Cristos. În acest sens, există o
asemănare: aşa cum lumina trece prin geam fără să strice geamul, tot la fel
Domnul Isus Cristos s-a născut într-un mod special, pentru o clipă fiind ca
lumina, fără a strica fecioria Sfintei Fecioare Maria. Aşa cum am arătat şi mai
sus, credinţa
completează lipsurile raţiunii şi o convinge să recunoască aceasta: că Dumnezeu
poate să facă orice, pentru că este Atotputernic.
2) Revelaţia supranaturală:
a) Foarte pe scurt despre scrierile sacre (cărţile Bibliei şi scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii) şi despre inspiraţia lor de Dumnezeu
Deşi conţine şi adevăruri ştiinţifice, totuşi cartea Geneza sau Facerea (prima carte a Bibliei) nu e carte de ştiinţă şi nu trebuie interpretata în totalitate în sens propriu, ci conţin şi versete care se interpreteazăşi în sens figurat. Şi Sfântul Augustin spune că anumite noţiuni din cartea Genezei, cum ar fi zilele de creaţie, nu au sens propriu, ci sens figurat. Biblia şi ştiinţa nu sunt contradictorii, ci complementare (se completează reciproc). Adevărul din cartea Geneza este de tip religios. Un exemplu: ce vrea să spună cartea Geneza cu privire la creaţie? Primele capitole din Geneză utilizează genul literar al “povestirii simbolice”: prin imagini foarte vechi, vor să comunice un mesaj real şi profund. Vor să reveleze, fără a apela la pretenţii ştiinţifice, că omul îşi are originea la Dumnezeu, Dumnezeu a dat un scop în viaţă şi speranţa în fericirea deplină, “mântuirea”. Ştiinţa şi Biblia nu se contrazic, deoarece se mişcă pe două planuri diferite: ştiinţa studiază cum s-au petrecut faptele; Biblia găseşte în fapte voinţa lui Dumnezeu, mesajul său. Cartea Geneza se foloseşte de genurile literare nu pentru a descrie exact cum s-au petrecut lucrurile, ci pentru a comunica mai profund ceea ce înseamnă “sensul”. Cartea Geneza vrea să răspundă la întrebarea de ce? nu la întrebarea cum?
http://old.profamilia.ro/scriptura.asp?cbc
b) Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu - Revelaţia în Persoană
„Isus a strigat şi a zis: «Cel care crede în Mine nu crede în Mine, ci în Cel care M-a trimis pe Mine. Şi cel care Mă vede pe Mine Îl vede pe Cel care M-a trimis pe Mine. Eu am venit ca lumină în lume, pentru ca oricine crede în Mine să nu rămână în întuneric»” (In. 12, 44 - 46). Şi a dovedit din plin că este Fiul lui Dumnezeu prin viaţa sa, prin cuvintele şi minunile sale, prin jertfa, moartea şi Învierea sa. În Domnul Isus Cristos sunt două firi, Divină şi umană (el este, totodată, Dumnezeu şi om), dar o singură Persoană: Divină.
În opera Cugetări, capitolul Dovezi despre Isus Cristos prin profeţii, Blaise Pascal scrie: „Chiar dacă un singur om ar fi făcut o carte de preziceri despre Isus Cristos, despre timpul şi modul venirii lui şi Isus Cristos ar fi venit potrivit acestor preziceri ale lui, numai acest fapt ar fi fost de o putere infinită. Însă aici [în Vechiul Testament] este mult mai mult. Un şir de oameni [profeţii], timp de patru mii de ani, în mod statornic şi fără prea mari deosebiri, vin, unul după altul, să profeţească aceeaşi venire. Un popor întreg o vesteşte [poporul evreu] şi acest popor subzistă timp de 4000 de ani, pentru a face în grup o mărturie siguranţei pe care o are despre ea şi de la care nu poate fi întors prin niciun fel de ameninţări şi prin nicio persecuţie ; lucrul acesta este cu totul considerabil.” (Blaise Pascal, Cugetări, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1992, p. 378 – 379).
Prin perioada de 4000 de ani Pascal se referă la timpul poporului evreu din Vechiul Testament, nu la timpul de la crearea lumii, pentru că timpul scurs de la crearea lumii poate fi de miliarde de ani.
Prin îndeplinirea profeţiilor mesianice referitoare la viaţa, moartea pe cruce şi Învierea sa, prin mărturisirile Tatălui, prin cuvintele sale, prin marile sale minuni, Domnul Isus Cristos a dovedit din plin că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Persoană din Sfânta Treime.
Moartea Domnului Isus Cristos a fost moarte adevărată, nu a fost moarte clinică, din mai multe motive:
După Înviere, Domnul Isus Cristos a mai rămas 40 de zile pe pământ, până la Înălţare, cu Trupul de slavă pe care-l avea după Înviere şi a fost văzut de apostoli şi de mulţi alţi oameni. Apostolii au mâncat împreună cu el şi au vorbit cu el şi în acest timp de după Înviere. El le-a arătat urmele rănilor în mâini, în picioare şi în coastă. După Înviere, Trupul său, deşi era tot material, avea proprietăţi supranaturale, era Trup glorificat, Trup de slavă: de exemplu, putea să dispară instantaneu dintr-un loc, să apară în alt loc: de exemplu, după Înviere, Domnul Isus Cristos a venit dintr-o dată în mijlocul apostolilor, deşi uşile casei în care ei se aflau erau încuiate.
Chiar dacă s-a înălţat la cer cu trupul de slavă, totuşi Domnul Isus Cristos nu ne-a părăsit: fiindcă este Dumnezeu, Persoană din Sfânta Treime, el este prezent oriunde în mod spiritual şi mai ales este prezent în Sacramente şi în mod special în Sacramentul Euharistiei, sub chipul pâinii şi al vinului consacrate de preot pe Altar.
http://www.e-communio.ro/stire1481-invierea-confirmari-pe-giulgiul-din-torino
„Mărturia învierii
Domnul Isus Cristos a suferit, a murit şi a înviat ca să ne deschidă calea spre fericirea veşnică, dar mântuirea depinde şi de noi. El a suferit, a murit şi a înviat pentru noi fără de noi, dar nu ne mântuieşte fără de noi, fără colaborarea noastră. Domnul Isus Cristos a trecut din moarte la viaţă, iar noi să trecem, prin pocăinţă, de la păcate la viaţa cea nouă a harului său şi, din orice Biserică am face parte, să fim creştini adevăraţi, nu doar cu numele sau de formă. Să fim pământ rodnic, nu pământ pietros pentru cuvântul lui. Prin liberul arbitru omul poate valorifica jertfa Domnului Isus Cristos. Deci, să valorificăm jertfa Domnului Isus Cristos, să nu o facem inutilă pentru noi! Pentru a valorifica jertfa lui şi a ajunge la mântuire trebuie să credem în Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Persoană din Sfânta Treime, să ne curăţim sufletul de păcate prin sacramentul Pocăinţei şi să-l urmăm pe el şi cuvintele sale, iubindu-l pe Dumnezeu mai presus de toate şi iubindu-i pe oameni ca pe noi înşine din iubire pentru Dumnezeu. Iar aproapele nostru este orice om, fără nicio deosebire, chiar şi cei care ne duşmănesc. Domnul Isus Cristos a spus să-i iubim pe toţi, fără nicio deosebire,chiar şi pe cei care ne duşmănesc, ca să depăşim înclinaţia obişnuită de a-i iubi numai pe cei care ne iubesc. Iar iubirea de oameni nu constă neapărat într-un sentiment, ci în fapte bune prin care dovedim iubirea: „Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea. Dacă iubiţi pe cei care vă iubesc, ce răsplată puteţi aştepta ? Şi păcătoşii iubesc pe cei care-i iubesc pe ei. Şi daca faceti bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.” (Lc. 6,31-33)
Şi o carte foarte bună despre autoritatea Scripturilor (autoritatea Bibliei)
O secţiune a acestei cărţi, intitulată: Isus Cristos - suma şi esenţa profeţiei biblice :
http://www.rcrwebsite.com/prophecy-jesus.htm
Recent, chiar un rabin înţelept evreu, Ytzak Kaduri, în vârstă de 108 ani, a recunoscut că Isus Cristos este Mesia:
Despre unicitatea Revelaţiei creştine
Religiile necreştine conţin un sâmbure de adevăr, dar conţin şi erori. Numai religia creștină conține întregul adevăr. Având în vedere că Dumnezeu este Fiinţa cea mai profundă şi mai misterioasă care se prezintă minţii omeneşti şi având în vedere că mintea omului este rănită de păcatul strămoşesc, este firesc să apară lacune şi erori în judecăţile pe care oamenii le-au emis cu privire la Fiinţa Supremă. Dar acel sâmbure de adevăr din religiile necreştine poate fi considerat ca o pregătire pentru îmbrăţişarea întregului adevăr al Evangheliei. Paul Evdokimov spunea că toate religiile sunt căi pe care omul îl caută pe Dumnezeu şi sunt multiple, dar revelaţia creştină este unică: este Dumnezeu care vine în întâmpinarea omului prin Isus Cristos, Cuvântul care „s-a făcut trup şi a locuit între noi.“ (In. 1, 14) Domnul Isus Cristos este unic pentru că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Persoană din Sfânta Treime, nu e doar om aşa cum au fost alţii. Buddha, Confucius şi alţii au fost doar oameni. Ei n-au fost prevestiţi de profeţi, nici nu au făcut ce a făcut el. Domnul Isus Cristos a spus şi a dovedit prin îndeplinirea profeţiilor în toată viaţa sa, prin cuvintele şi marile sale minuni că este Fiul lui Dumnezeu întrupat, nu doar om şi că el e calea, adevărul şi viaţa : „«Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” (In. 14,6)
De asemenea, însuşi Tatăl a mărturisit că Isus Cristos e Fiul său. Aşa cum am arătat, în Isus Cristos sunt două firi : Divină şi umană, pentru că el e totodată Dumnezeu şi om.
În cartea Faptele Apostolilor se reia afirmaţia că numai prin Domnul Isus Cristos putem ajunge la mântuire: „În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiţi.” (Fap. 4,12).
Acum câţiva ani, un indian, fost hindus, a ţinut conferinţe şi în România şi a spus că a devenit creştin deoarece a înţeles că Domnul Isus Cristos este calea, adică singura cale spre Dumnezeu Tatăl, nu e doar o cale printre altele, nu una dintre căi.
Religia creştină cuprinde mai multe Biserici sau confesiuni: catolică, ortodoxă etc.
Din orice Biserică am face parte, este foarte important să fim creştini adevăraţi, autentici, să-l urmăm pe Domnul Isus Cristos şi să punem în practică ceea ce a spus el, să nu fim creştini doar de formă, „de spoială”. Denumirea de creştin nu face pe nimeni creştin, ci credinţa în Domnul Isus Cristos, curăţirea sufletulzi de păcate prin Taina Pocăinţei şi urmarea lui şi a cuvintelor sale face pe cineva să fie cu adevărat creştin. Botezul este un sacrament foarte important, este intrarea în creştinism, dar la fel de important este şi cum trăim după Botez.
c) Miracole recente
- Mulţi oameni care trec prin moarte clinică (o moarte temporară, de câteva minute) îşi văd propriul trup întins la locul morţii, iar ei plutesc în aer fără greutate, văd oraşe de lumină (raiul), văd o mare de foc şi suferinţă (iadul) şi un alt loc de suferinţă (purgatorul), precum şi o Fiinţă de lumină care le spune: „Ceasul tău n-a sosit încă.“ Ei revin la viaţa pământească după moartea clinică şi povestesc altora ceea ce au văzut şi auzit în viaţa de dincolo. Ei mai povestesc şi ceea ce au făcut şi vorbit medicii în timpul în care au fost declaraţi decedați de către medici, ba chiar şi ceea ce s-a petrecut în saloanele alăturate, precum şi faptul că materia nu mai era un obstacol pentru ei ca suflete (de exemplu, puteau să treacă prin pereţi, prin uşi, etc). Ei au vorbit şi de un “prag” sau un “hotar” de care nu au putut trece, simţind că acel “prag” ar fi însemnat trecerea definitivă în viaţa de dincolo. Sunt mii şi mii de astfel de cazuri de moarte clinică cercetate şi confirmate de medici. Unii dintre medici, care, înainte de a cerceta aceste cazuri, se îndoiau de existenţa lui Dumnezeu şi a vieţii de dincolo de moarte, după ce au cercetat aceste cazuri, s-au convins că există Dumnezeu şi viaţa de dincolo de moarte. Amintesc 11 (unsprezece) medici care au verificat existenţa vieţii de dincolo de moarte făcând cercetări ale cazurilor de moarte clinică: Dr. Maurice S. Rawlings, Dr. Elizabeth Kubler - Ross, Dr. Charles Garfield, Dr. Karlis Osis, Dr. Robert Van Castle, Dr. Erlendur Haraldsson, Prof. Dr. Ian Stevenson, Dr. Russell Noyes, Dr. Raymond Moody, Dr. M. B. Sabom, Dr. Fred W. Schoonmaker. De exemplu, Dr. Elizabeth Kubler - Ross spunea: „Sunt ferm convinsă că există viaţă dincolo de moarte. Am asistat şi am adunat date de la patul de moarte a peste o mie de persoane”. Şi alţi medici care au cercetat mii de cazuri de oameni care au trecut prin moarte clinică dau mărturie despre existenţa vieţii de dincolo de moarte.
Accesând linkul următor puteţi viziona un documentar foarte interesant (subtitrat în limba română) cu mărturii ale unor oameni care au trecut prin moarte clinică şi au văzut raiul şi iadul, precum şi mărturii ale medicilor care au asistat numeroşi oameni ce au trecut prin moarte clinică, de exemplu medicul Maurice S. Rawlings (unul dintre cei 11 medici amintiţi mai sus). Documentarul e format din nouă părţi (pe youtube), fiecare de aproximativ 9 sau 10 minute. Accesând următorul link puteţi viziona prima parte a acestui documentar, iar celelalte opt părţi le puteţi viziona tot pe youtube, în partea dreaptă:
Înregistrare video cu Bill Wiese , care a trecut prin moarte clinică şi povesteşte ce a văzut în timpul morţii clinice:
Iată o mărturie în detaliu - o doctoriţă stomatolog, Gloria Polo, din Venezuela, a trecut prin moarte clinică, după ce asupra ei a căzut un trăznet - mărturie dată într-o biserică din Timişoara, în ianuarie 2016. Există şi cartea "Am fost la porţile cerului şi ale iadului" care conţine mărturia ei.
Pe linkul următor puteți citi și mărturia ei sub formă de text: cartea Am fost la porțile cerului și ale iadului
Splendoarea Iubirii ...: "Am fost la portile Cerului si ale Iadului"- Marturia Gloriei Polo (mmarysplendoareaiubirii.blogspot.com)
Sunt sute de mii de cazuri asemănătoare ale oamenilor care trec prin moarte clinică, confirmate de medici.
- Sunt sfinţi care primesc în mod miraculos stigmatele (rănile Domnului Cristos) pe trupul lor, cum a fost Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Francisc de Asissi, Sfântul Padre Pio în Italia în anii 50-60 ai sec. XX, sau tânăra Myrna Nazzour, în Damasc, în anii 80-90 ai sec. XX. Tânara Myrna Nazzour a primit stigmatele (rănile Domnului Cristos pe trupul ei) în urma unor apariţii ale Domnului Cristos şi ale Sfintei Fecioare Maria. Puteţi vedea rănile când sângerează. Rănile sângerează numai în zile cu semnificație creștină, adică în Vinerea Mare (Vinerea de dinaintea Pașteui) și primele vineri din lună. Puteți vedea în fimare şi alte miracole de acolo (icoane din care curge ulei sfânt, etc). Toţi care au văzut aceste miracole au rămas uimiţi, inclusiv medicii de la faţa locului. Darul stigmatelor (rănile Domnului Isus Cristos pe trupul unor sfinți) este o cinste pe care o face Dumnezeu unora dintre Sfinți. Diferiți sfinți primesc diferite daruri din partea lui Dumnezeu: unii primesc darul de a face vindecări miraculoase, alții primesc alte daruri, iar alții primesc darul stigmatelor.
Iată și un documentar cu un polonez, Brat Elia, care a primit stigmatele (rănile Domnului Isus Cristos primite în mod miraculos pe trupul său). Secvențele cu stigmatele pe trupul său sunt la minutele 38, 39 și 41. Secvența de la minutul 39 este mai dură, deoarece se vede cum i-a curs sânge aproape pe toată fața de la rana din jurul capului:
- Există apariţii ale Domnului Cristos şi ale Sfintei Fecioare Maria, adică se arată unor oameni aleși, care au primit darul de a-i vedea și de a vorbi cu ei. Aparițiile lor sunt însoțite de miracole pe care le văd și ceilalți oameni din jurul lor: vindecări miraculoase ale unor boli incurabile, semne deosebite în soare (de exemplu la Medjugorje soarele pulsează şi aruncă jerbe de lumini colorate), miresme foarte plăcute la locul apariţiilor, precum şi multe alte minuni şi profeţii. Sfânta Fecioară Maria a apărut (şi apare şi în prezent) în multe locuri de pe pământ: în Franţa la Lourdes, în Portugalia la Fatima, în Belgia la Banneux, în Spania la Garabandal, şi, în prezent, în Bosnia-Herţegovina la Medjugorje. În localitatea Medjugorje patru fete şi doi băieţi au primit darul de a o vedea pe Sfânta Fecioară. La începutul apariţiilor vizionarii erau copii şi adolescenţi, acum sunt adulţi, iar Sfânta Fecioară continuă să le apară şi să dea mesaje pentru oameni în care vorbeşte de necesitatea pocăinţei pentru păcate, necesitatea rugăciunii, a faptelor bune, etc. De asemenea, Sfânta Fecioară le-a facut şi prevestiri despre evenimente viitoare de pe pământ, prevestiri care s-au îndeplinit. Sfânta Fecioară Maria le-a arătat vizionarilor raiul, purgatoriul şi iadul. Despre purgatoriu voi explica mai pe larg spre sfârşitul acestui text. Vizionarii au fost testaţi în timpul apariţiilor în multe moduri, de exemplu li s-au pus obiecte opace în faţă şi s-a constatat cu ajutorul unor aparate puse pe cap, că ei văd dincolo de obiectele opace; nu simt nimic în jur în timpul apariţiilor, etc.
Iată o înregistrare video despre apariţiile Sfintei Fecioare Maria la Medjugorje (Bosnia – Herţegovina). Îi puteţi vedea pe cei saşe vizionari atât în timpul primelor apariţii (1981), când erau copii, cât şi acum, când sunt adulţi.
- O înregistrare video de la apariţiile Sfintei Fecioare Maria la Garabandal (Spania) între anii 1961 – 1965. Tot acolo a apărut şi Arhanghelul Mihail. În timpul extazului, vizionarele (patru fete) au vorbit fără glas cu Sfânta Fecioară, s-au deplasat în timpul apariţiilor (inclusiv deplasări înapoi, cu spatele), i-au dat Sfintei Fecioare Maria să binecuvânteze obiecte de cult şi chiar au levitat (s-au ridicat de la pământ). Atenţia vizionarelor este acaparată total de apariţii, astfel încât nu mai observă altceva în jur. Apariţiile au fost însoţite de vindecări miraculoase şi de profeţii. Puteţi vedea înregistrarea:
- Deşi pentru cei sceptici poate părea incredibil, la Fatima şi la Garabandal vizionarii au fost împărtăşiţi în mod miraculos de Arhanghelul Mihail, înainte de a le apărea Sfânta Fecioară Maria. Acest lucru nu e de necrezut, pentru că Dumnezeu permite uneori şi lucruri ieşite din comun, supranaturale. De exemplu, la Garabandal, cei prezenţi au putut vedea cum Sfânta Împărtăşanie a apărut în mod minunat (din invizibil, ca şi cum o mână nevăzută din aer a coborât-o) pe limba uneia dintre vizionare (Conchita) şi au strigat de uimire şi bucurie la vederea acestei minuni. Există şi înregistrări video cu împărtăşania apărând în mod minunat, care sunt postate şi pe internet, iar martorii oculari confirmă această minune şi azi (apariţiile de la Garabandal au avut loc între anii 1961 şi 1965). Menţionez că acestea nu sunt singurele apariţii unde vizionarii au fost împărăşiţi în mod supranatural. Aceste miracole au avut loc şi la Fatima, în 1917. În următoarea înregistrare se poate vedea împărtăşania apărând în mod miraculos:
- Un documentar impresionant despre apariţiile şi miracolele de la Garabandal. Le puteţi vedea pe cele patru fete vizionare în extaz în timpul apariţiilor. Se poate vedea cum atenţia lor este acaparată total de apariţii, astfel încât nu mai observă altceva în jurul lor. Înregistrările video din timpul apariţiilor încep de la minutul 3,45:
Sfânta Fecioară Maria le-a dat mesaje pentru oameni, în care a vorbit în primul rând despre necesitatea curăţirii sufletului de păcate prin Taina Pocăinţei.
- Minunea Euharistică de la Bolsena / Orvieto: Un preot din Germania porni în pelerinaj la Roma în anul 1263. Trecând prin orăşelul Bolsena, aproape de Orvieto, s-a oprit să celebreze Sfânta Liturghie în biserica sfintei Cristina. În momentul consacrării, când se pregătea să ridice Sfânta Ostie (Sfânta Împărtăşanie), el observă că între degetele sale nu mai avea chipul pâinii, ci carne adevărată, din care curgea cu îmbelşugare sânge, prelingându-i-se pe mână şi împrăştiindu-se pe corporal (un veşmânt folosit în timpul Sfintei Liturghii). Ne putem închipui ce spaimă a tras preotul, mai ales când, privind picăturile de sânge care se prelingeau pe corporal, văzu că pe fiecare dintre ele era întipărită o faţă omenească. Nu a putut termina Sfânta Liturghie din cauza sângelui ce curgea fără încetare; deschise Tabernacolul şi puse acolo Potirul împreună cu corporalul, apoi se retrase tremurând de frică. Biserica sfintei Cristina, unde a avut loc acest fapt, păstrează şi astăzi semnele marii minuni. Atunci când preotul a coborât de la altar, cateva picături de sânge căzură jos. Ele se întipăriră în aşa fel pe piatră, încât se pot vedea şi astăzi, iar corporalul însângerat se păstrează în biserica din Orvieto, precum și mărturiile scrise ale celor care au văzut miracolul.
Iată un scurt documentar despre minunea euharistică de la Bolsena / Orvieto. Înainte de documentar, filmulețul de la început e cu actor, pentru că nu existau aparate de filmat atunci, e un filmuleț făcut în zilele noastre, dar este făcut conform realității din mărturiile scrise ale celor care au văzut miracolul în anul 1263 și au lăsat mărturii scrise. După filmulețul de la început, urmează un documentar, în care parohul actual de acolo prezintă urmele picăturilor de sânge care au rămas imprimate în mod minunat pe podeaua bisericii, pe corporal (pânza de pe altar), precum și manuscrisele cu mărturiile scrise ale celor care au fost acolo și au văzut miracolul:
- Un documentar foarte interesant, prezentat chiar de un fost ateu, despre minuni şi prezenţa reală a Domnului Isus Cristos în Euharistie confirmată şi de investigaţiile ştiinţifice. Vizionaţi accesând linkul următor şi trimiteţi-l mai departe, ca să folosească şi altora:
- Videoclipul următor conţine fotografii din viaţa Sfântului Padre Pio din Italia. Padre Pio este un sfânt din secolul XX care a primit în mod miraculos stigmatele (rănile Domnului Cristos) pe trupul său, precum şi alte minuni: levitaţia, bilocaţia, apariţii de îngeri, de diavoli, minuni în legătura cu mirosurile (osmogenezia) etc.
Recomand şi site-ul Teleradio Padre Pio. Conţine TV on-line şi radio, precum şi înregistrări cu vocea sfântului Padre Pio:
Iată un site foarte interesant, în limba română, despre viaţa şi minunile sfântului Padre Pio:
http://www.padrepio.catholicwebservices.com/RUMENO/Index.htm
- Apariţiile Sfintei Fecioare Maria în Guadalupe (Mexic) în anul 1531. În timpul apariţiilor, icoana Sfintei Fecioare Maria s-a "imprimat" pe mantia vizionarului Juan Diego. Impropriu spus s-a imprimat, pentru că, de fapt, imaginea sfintei Fecioare Maria nu face corp comun cu mantia, având caracteristici cu totul ieşite din comun, supranaturale.
Despre caracteristicile supranaturale ale icoanei Sfintei Fecioare Maria din Guadalupe puteţi citi şi pe site-ul următor. Nu e necesar să vă logaţi decât dacă doriţi să descărcaţi clipurile. Dacă doar doriţi să vizionaţi / citiţi, puteţi face aceasta doar cu click pe imaginile de pe site:
Nu s-a descoperit nicio urmă de pictură în material. De fapt la 10 cm de icoană se vede doar o ţesătură de agavă crudă: culorile dispar. Studiile ştiinţifice nu reuşesc să descopere originea coloraturii care formează icoana, nici modul în care a fost pictată. Nu se detectează urme de penel, nici de altă tehnică de pictat cunoscută. Oamenii de ştiinţă au afirmat că materialul care formează culorile nu aparţine niciunui grup de elemente cunoscute pe pământ.
Ţesătura aspră, zgrunţuroasă, a tilmei nu se pretează picturii şi în fibre nu există nici un pigment. Imaginea Maicii Sfinte a fost deci imprimată în mod miraculos: ca şi cum ar fi proiecţia permanentă a unui diapozitiv, au declarat în 1963 experţii firmei Kodak din Mexic.
În 1956, cinci oftalmologi au examinat ochii Sfintei Fecioare de pe Tilma. Fiecare a declarat că au examinat un ochi uman, incluzând retina în care se reflecta imaginea unui bărbat cu mâinile întinse în faţă la înălţimea taliei şi ale cărui palme întoarse în sus purtau ceva roşu. Era Juan Diego cu trandafirii în mâinile sale. Imaginea în pupilă arată de altfel o distorsiune naturală, cauzată de curbura ochiului Fecioarei Maria.
Noi mijloace au permis mai apoi descoperirea, în afara lui Juan Diego, a Monseniorului Zumarraga şi a interpretului său. Aceste persoane erau prezente în momentul în care imaginea Sfintei Fecioare a apărut pe Tilma. Fecioara era într-adevăr acolo - vie şi adevărată - în momentul deschiderii hainei de către Juan şi a lăsat reflecţia celor prezenţi în pupilele ochilor Săi, imprimându-se în acelaşi timp pe Tilma exact în acel moment. În cele din urmă, astronomii au reprodus o hartă a cerului din seara apariţiei Sfintei Fecioare, 12 decembrie 1531. Când această hartă înstelată, întoarsă şi aplicată pe o folie transparentă, a fost suprapusă pe imaginea Sfintei Fecioare, stelele coincideau perfect cu stelele de pe vălul Sfintei Fecioare, ca şi cum l-am privi din înaltul cerului.
Iată şi o înregistrare audio însoţită de fotografii din timpul exorcizării unei fete posedate de diavoli. Este un caz real, celebru în SUA - fata provenea din Germania, dar trăia în SUA:
3) Concluzie (sau cum trebuie să răspundem Revelaţiei lui Dumnezeu)
Domnul Isus Cristos a mai spus: „Precum m-a iubit pe mine Tatăl, tot aşa şi eu vă iubesc pe voi. Rămâneţi în dragostea mea. Dacă păziţi poruncile mele, veţi rămâne în iubirea mea, după cum şi eu am păzit poruncile Tatălui meu şi rămân în iubirea lui. Acestea vi le-am spus ca bucuria mea să fie în voi şi ca bucuria voastră să fie deplină.” (In.15,9-11)
Dumnezeu nu a creat roboţi, ci a creat oameni înzestraţi cu liber arbitru (libertatea voinţei), deci avem responsabilitatea felului în care folosim acest liber arbitru. El a dat poruncile pentru binele nostru sufletesc şi trupesc.
Domnul Isus Cristos a mai spus: „Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă. Luaţi asupra voastră jugul meu şi învăţaţi de la mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi alinare pentru sufletele voastre. Căci jugul meu este lesne de purtat, iar povara mea este uşoară.” (Mt. 11,28-30) Deci să fim blânzi şi smeriţi cu inima. Smerenia este una dintre cele mai importante virtuţi. Prin smerenie recunoaştem că tot ceea ce suntem şi tot ce avem este darul lui Dumnezeu, chiar şi viaţa (Dumnezeu este Creatorul și proprietarul vieții, părinţii sunt doar colaboratori ai lui Dumnezeu în transmiterea vieţii, nu sunt creatori, nici proprietari ai vieții). De asemenea, prin smerenie recunoaştem că nu putem face nimic bun fără ajutorul lui Dumnezeu şi că suntem doar nişte slujitori care nu facem decât ceea ce suntem datori să facem, doar îndeplinim cuvântul Domnului şi colaborăm cu harul său şi că fără el nu putem face nimic: „Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru mine şi eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără mine nu puteţi face nimic.” (In. 15,5) Iar Sfântul Apostol Petru a scris: „Dumnezeu se împotriveşte celor mândri, însă celor smeriţi le dă har.” (1Pt. 5,5) Sfântul Pavel a scris filipenilor şi, totodată, tuturor creştinilor: „Cu frică şi cutremur lucraţi la mântuirea voastră” (Fil. 2,12). Adică să lucrăm la mântuirea noastră cu foarte mare grijă şi responsabilitate. Şi, ca să nu ne încredem în abilităţile noastre şi să nu ne mândrim, el adaugă: „Pentru că Dumnezeu este cel care lucrează în voi” (Fil. 2,13), dar trebuie să colaborăm cu el la mântuirea noastră, pentru că nu ne mântuieşte fără voinţa şi colaborarea noastră. Într-o apariţie în faţa unei sfinte, Domnulul Isus Cristos i-a spus acesteia: „Am murit pe cruce pentru tine fără de tine, dar nu uita că nu te pot mântui fără colaborarea ta.” Iar cea mai importantă colaborare cu harul lui este curăţirea sufletului de păcate prin Taina Pocăinţei.
Dumnezeu nu interzice nici bucuriile pământeşti, cu condiţia ca acestea să fie în acord cu cuvântul lui, adică să nu fie păcate.
Nu trebuie să ne facem o idee greşită despre Dumnezeu, ca fiind un fel de „tiran” sau „contabil”. El este Tatăl creator dar este și drept.
Sfinții Părinți ai Bisericii, au scris, pe baza Bibliei: "În ce vei fi găsit, în aceea vei fi judecat." Asta înseamnă că în starea în care te găsește clipa decesului, în aceea vei fi judecat, adică, dacă clipa decesului îl găsește pe om cu sufletul curățit de păcate, ajunge în rai, la fericirea veșnică, dar dacă clipa decesului îl găsește cu sufletul necurățit de păcate, ajunge în iadul veșnic (iadul pentru totdeauna).
Doi copii au fost întrebaţi ce ar face dacă ar şti că ar deceda astăzi. Unul dintre ei a răspuns : aş merge imediat să-mi curăţ sufletul de păcate prin Taina Pocăinţei. Celălalt a răspuns: eu m-aş juca în continuare. Răspunsul cel mai bun a fost al celui care a spus că s-ar juca în continuare, deoarece a vrut să spună că noi trebuie să fim deja pregătiţi în orice moment pentru trecerea în viaţa veşnică de dincolo, deci să nu amânăm curăţirea sufletului de păcate prin Taina Pocăinţei. Un exemplu: dacă cineva are o moarte rapidă, dacă din momentul în care şi-a curăţit sufletul de păcate prin Taina Pocăinţei, până în momentul morţii a trecut un timp de exemplu de o lună, dacă în acest timp nu a mai făcut niciun păcat mare, atunci înseamnă că era pregătit.
Căci va veni un ceas amar şi-o vreme de obidă
Când uşa marelui său har pe veci o să se-nchidă
Iar tu vei ramâne pe veci în focul de afară
În plânsul nesfârşit să-ţi treci a vecilor povară.
Dar chinul cel mai greu şi-amar va fi încredinţarea
C-a fost şi pentru tine har, dar i-ai respins chemarea.
Să ne curăţim sufletul de păcate prin Taina Pocăinţei, ca să nu ajungem în această situaţie. Şi să nu amânăm curăţirea sufletului de păcate prin Taina Pocăinţei, deoarece nu ştim clipa decesului şi în acea clipă se încheie timpul harului, timp în care se putea primi iertare de păcate.
Păcatele, oricât ar fi de mari, se iartă prin Taina Pocăinţei. În Taina Pocăinţei, preotul are puterea de a ierta păcatele în numele Domnului Isus Cristos, deoarece, după Înviere, Domnul Isus Cristos a spus apostolilor: „Luaţi pe Duhul Sfânt! Cărora le veţi ierta păcatele vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.” (In. 20,22–23). Această putere de a ierta păcatele în numele Domnului Isus Cristos a trecut de la apostoli mai departe la succesorii lor: episcopii şi preoţii. De fapt Domnul Isus Cristos este cel care iartă păcatele prin preot, deoarece preotul acţionează in Persona Christi (preotul acţionează în Persoana Domnului Isus Cristos). În Taina Pocăinţei, preoţii acordă iertarea de păcate (dezlegarea de păcate) în cele mai multe cazuri. Ei refuză sau amână dezlegarea de păcate numai în cazuri excepţionale, de exemplu când constată că persoana nu ia în serios Taina Pocăinţei.
Dar Taina Pocăinței se face numai personal, între Dumnezeu, preot și credinciosul penitent, nicidecum prin telefon, internet sau alte mijloace de comunicare, din două motive: atât pentru validitatea Tainei, cât și pentru garantarea cu strictețe a secretului mărturisirii din cadrul Tainei Pocăinței. Orice episcop sau preot respectă cu foarte mare strictețe secretul Spovedaniei, nu spune nimănui nimic. În decursul istoriei au fost și preoți uciși, dar n-au spus nimănui nimic din ce au auzit în cadrul Spovedaniei.
1) Cercetarea cugetului: se începe cu o rugăciune la Duhul Sfânt, prin care cerem luminarea minţii ca să facem bine cercetarea cugetului și întreaga Taină a Pocăinţei. Trebuie să ne gândim ce păcate avem (de la ultima spovadă sau din copilărie, după caz) şi de câte ori pe fiecare - măcar numărul aproximativ al fiecărui păcat dacă nu ne amintim numărul exact. Pentru cercetarea cugetului e cel mai bine să folosim întrebările dintr-un chestionar sau dintr-un Îndreptar pentru spovadă (Îndreptar pentru spovedanie - se găseşte, de regulă, la orice biserică şi îl puteţi căuta şi pe internet). Ca să nu uităm din păcate la spovadă, este bine să facem o listă cu păcatele, iar după ce ieşim de la Taina Pocăinţei, să ardem această listă sau să o distrugem cât mai repede cu putinţă, ca să nu fie citită de altcineva.
2) Căinţa: trezirea căinţei în suflet pentru toate păcatele pe care le avem. Căinţa este o durere a sufletului şi o detestare a păcatului săvârşit (a păcatelor săvârşite), unită cu hotărârea de a nu mai păcătui pe viitor. Căinţa nu înseamnă să ne pară rău numai pentru că prin păcat am pierdut sănătatea, averea sau onoarea (lucruri trecătoare), ci căinţa trebuie să fie suprafirească, adică să ne căim pentru că prin păcat ne-am pus în situaţia de a pierde Împărăţia lui Dumnezeu şi de a merita suferinţa veşnică a iadului şi l-am supărat pe Dumnezeu. În acest sens, găsim scris în Biblie, la profetul Ioel: „Sfâşiaţi-vă inimile, nu hainele şi întoarceţi-vă la Domnul Dumnezeul vostru.” (Ioel 2,13) Dumnezeu vrea „sfâşierea inimii”, adică vrea să ne trezim căinţa în suflet pentru păcate şi să ne întoarcem la el prin Taina Pocăinţei.
3) Propunerea: Propunerea este hotărârea sinceră şi fermă, voinţa tare de a ne îndrepta viaţa, de a nu mai face niciun păcat şi de a fugi şi de orice ocazie care ar putea să ne ducă la păcat. Domnul Isus Cristos spunea oamenilor cărora le ierta păcatele: „Mergi şi nu mai păcătui!” (In.8,11). Trebuie să ne hotărâm să nu mai păcătuim niciodată, cu toate că există şi posibilitatea să cădem din nou în păcate. Prevederea posibilităţii de a păcătui în viitor nu împiedică propunerea (hotărârea) sinceră de a nu mai păcătui, pentru că propunerea depinde de voinţă, în timp ce prevederea depinde numai de conştiinţa pe care o avem faţă de slăbiciunea noastră.
4) Spovada sau mărturisirea sinceră a păcatelor: să spunem preotului când ne-am spovedit ultima dată (sau, după caz, cei care nu s-au spovedit niciodată să spună că nu s-au spovedit niciodată) şi, de la ultima spovadă până în prezent sau din copilărie până în prezent (după caz), să mărturisim preotului cu sinceritate toate păcatele de care ne-am amintit, nu scuzându-ne, ci acuzându-ne în mod sincer şi obiectiv de ele şi mărturisind şi numărul lor – iar dacă sunt păcate al căror număr nu ni-l amintim exact, să mărturisim măcar cu aproximaţie numărul lor. Dacă sunt păcate al căror număr nu ni-l amintim exact, trebuie să spunem: „am făcut acest păcat cam de atâtea ori pe zi, pe săptămână sau pe lună.” Trebuie să mărturisim preotului şi împrejurările care schimbă felul păcatelor (împrejurările care agravează păcatele): de exemplu, în cazul minciunii, una e o minciună inofensivă, spusă în glumă, şi cu totul altceva e o minciună prin care se face rău cuiva.
Dacă cineva uită să mărturisească un păcat sau mai multe, nu-i nimic, spovada este bună şi este suficient dacă îl (le) mărturiseşte la spovada următoare sau la spovada la care îşi aduce aminte de ele. Dar dacă de ruşine sau din alt motiv ascunde un păcat de care îşi aduce aminte, atunci face spovadă rea, adică spovadă care nu e valabilă şi face un alt păcat, că a ascuns. O spovadă rău facută se repară mărturisind preotului care este păcatul pe care l-am ascuns (sau care sunt păcatele pe care le-am ascuns – dacă sunt mai multe), mărturisind că am ascuns acel păcat (sau acele păcate – dacă sunt mai multe), mărturisind la câte spovezi am ascuns acel păcat (acele păcate) şi mărturisind din nou păcatele mărturisite la acele spovezi rău făcute. Spovada este între penitent, preot și Dumnezeu, iar Dumnezeu știe totul, pe el nu-l putem minți, deci penitentul să nu ascundă vreun păcat de care își aduce aminte, pentru că, dacă ascunde, nu are niciun folos din spovadă, face o spovadă rea și face încă un păcat că a ascuns, iar spovada rea trebuie reparată, așa cum am explicat. De asemenea, se poate face spovadă generală (la care să mărturisim toate păcatele de care ne aducem aminte din tot timpul vieţii, de când eram copii şi până la momentul actual şi numărul lor, iar dacă sunt păcate al căror număr nu ni-l amintim exact, să mărturisim măcar cu aproximaţie numărul lor, precum şi împrejurările care schimbă felul lor / care le agravează) şi, dacă au existat şi păcate ascunse şi, deci, spovezi rele, trebuie precizat preotului care este păcatul pe care l-am ascuns (sau care sunt păcatele pe care le-am ascuns – dacă sunt mai multe), spunând că am ascuns acel păcat (sau acele păcate), spunând la câte spovezi am ascuns acel păcat (acele păcate) şi mărturisind din nou păcatele mărturisite la acele spovezi rău făcute.
5) Îndeplinirea pocăinţei (se mai numeşte canon) dată de preot: de regulă un număr de rugăciuni sau altceva, ce decide preotul. După mărturisire preotul dă dezlegarea de păcate adică iertarea de păcate şi stabileşte canonul.
Taina Pocăinței presupune şi repararea ordinii morale care a fost lezată. Pe lângă pocăinţa pentru ele, unele păcate necesită şi reparări materiale şi / sau morale. Adevărata pocăinţă se desăvârşeşte prin curăţirea vinovăţiei, prin schimbarea vieţii şi, dacă este posibil, prin repararea daunelor. Dacă nu este posibil ca daunele să fie reparate în mod direct, preotul poate să stabilească alte forme de reparare a daunelor.
Iată şi un videoclip scurt şi foarte sugestiv despre Taina Pocăinţei, intitulat "Get clean": "Mergi şi te curăţă (de păcate), pentru un chip luminos"
Nu trebuie să rămânem doar la primirea iertării, ci trebuie să ne străduim să ne schimbăm mentalitatea şi caracterul în bine şi să-l urmăm pe Domnul Isus Cristos şi cuvintele sale. Deci este nevoie de metanoia. Metanoia este o expresie în limba greacă, alcătuită din termenii meta şi nous şi înseamnă schimbare de mentalitate. Trebuie să schimbăm ce este rău sau greşit în mentalitatea noastră, adică să facem o „răsucire” a minţii, o înnoire a minţii, o întoarcere de la rău spre bine. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel a scris: „Nu vă conformaţi lumii acesteia, ci schimbaţi-vă prin înnoirea minţii ca să înţelegeţi care este voinţa lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârşit.” (
Alt sacrament foarte important este Sfânta Euharistie, care cuprinde Sfânta Împărtăşanie. Sfânta Euharistie, la rândul ei, este cuprinsă în Sfânta Liturghie. La Sfânta Liturghie, pâinea şi vinul de pe altar, consacrate de preot, devin Trupul şi Sângele Domnului Isus Cristos, chiar dacă nu se schimbă înfăţişarea lor obişnuită de pâine şi de vin. În Sfânta Împărtăşanie este prezent în mod special Domnul Isus Cristos întreg, cu Trupul, Sângele, Sufletul şi Dumnezeirea lui. Deci, în Sfânta Împărtăşanie primim Trupul şi Sângele Domnului Isus Cristos, sub chipul pâinii şi al vinului. Domnul Isus Cristos, fiind Dumnezeu, are puterea de a fi prezent oriunde: şi în cer şi pe pământ, în mod invizibil, dar mai ales (prin excelenţă) este prezent în toate Sfintele Împărtăşanii din lume, sub chipul pâinii şi al vinului. În acest sens, există un exemplu: când cineva sparge o oglindă, omul îşi vede chipul întreg în fiecare dintre cioburile oglinzii; Domnul Isus Cristos, este prezent, dar nu numai oglindit, ci el însuşi adevărat şi întreg, în fiecare dintre Sfintele Împărtăşanii din lume şi în fiecare firimitură din pâinea Sfântei Împărtăşanii şi în fiecare picătură din vinul Sfintei Împărtăşanii.
Pentru a ne putea împărtăşi cu vrednicie, se cer patru condiţii:
1) Să ştim şi să credem că în Sfânta Împărtăşanie primim Trupul şi Sângele Domnului nostru Isus Cristos, sub chipul pâinii şi al vinului.
2) Să fim în stare de har, adică fără păcat pe suflet. Deci, cine a făcut un păcat sau mai multe, trebuie să primească mai întâi dezlegarea prin Taina Pocăinţei pentru a se putea împărtăşi.
3) Să nu mâncăm şi să nu bem cel puţin o oră – recomandat ar fi trei ore - înainte de primirea Sfintei Împărtăşanii (pentru catolici). Pentru ortodocşi, la acest punct se cere ca, în ziua primirii Sfintei Împărtăşanii să nu se mănânce şi să nu se bea nimic de la miezul nopţii până la primirea Sfintei Împărtăşanii.
Pe pământ trebuie să trecem prin ispite. Dumnezeu ne-a creat după chipul şi asemănarea sa, dar prin căderea în păcat a primilor oameni s-a pierdut asemănarea şi s-a păstrat doar chipul. (Când vorbim despre chipul lui Dumnezeu ne referim atât la un chip spiritual, cât şi la un chip uman, ambele accepţiuni ale chipului fiind revelate prin întruparea Domnului Isus Cristos). Noi nu suntem vinovaţi în mod direct de păcatul strămoşesc, dar îl moştenim. Consecinţele eterne ale păcatului strămoşesc se şterg prin Botez, dar rămân consecinţele lui pământeşti, adică natura umană lipsită de darurile de la început. Este un exemplu în acest sens: dacă un mare dregător de la curtea unui rege comite un act de înaltă trădare şi este dat afară din funcţie pierzânu-şi rangul, va avea de pierdut nu numai el, ci şi copiii lui şi nepoţii, etc. Aşa este şi cu moştenirea păcatului strămoşesc. Trebuie să ne străduim să redobândim asemănarea cu Dumnezeu, iar pentru aceasta avem ocazia să fim proprii noştri sculptori. Tocmai în asta constă demnitatea voinţei noastre libere. Dumnezeu ne-a dat uneltele şi indicaţiile operei pe care o vrea din noi, dar ne-a lăsat liber arbitru să ne plăsmuim după propria voinţă. De rezultatul lucrului depinde răsplata sau pedeapsa. Şi nu o răsplată sau pedeapsă oarecare, ci o răsplată sau pedeapsă veşnică! Uneltele principale cu care lucrăm sunt credinţa, speranţa şi iubirea. Alte unelte sunt sfintele sacramente. Mai sunt şi alte unelte, numite porunci şi altele, numite virtuţi, dar se includ în iubire: în iubirea de Dumnezeu mai presus de orice şi în iubirea de semeni ca de noi înşine. Dacă unii abandonează lucrul, este vina lor. Totuşi, cât nu le-a expirat timpul vieţii pământeşti, pot repara lucrarea. Dar există un termen limită pentru fiecare. Un termen când se va spune „time out”. În acel moment ni se va cere lucrarea, adică ni se va cere să avem sufletul curat şi să prezentăm binele făcut. Şi, cum nimeni nu-şi ştie acel termen limită, nu trebuie să rişte să rămână cu sufletul necurat. Cine e prins de clipa decesului cu sufletul necurățit de păcate pierde propria fericire veşnică în schimbul suferinţei veşnice!
Toţi oamenii sunt ispitiţi pe pământ, fie laici, fie clerici. Deci, nimeni nu e scutit de ispite, nici oamenii Bisericii. Unii rezistă ispitelor, alţii cad şi păcătuiesc. Dar păcatele lor nu justifică păcatele noastre. Sunt şi destui preoţi drepţi, să urmăm exemplele lor. Se mai spune că preoții sunt ca avioanele: televiziunile și dușmanii Bisericii vorbesc despre ei numai când cade unul, dar sunt atâția care zboară, despre ei televiziunile și dușmanii Bisericii nu vorbesc.
Şi,
chiar dacă unii oameni ai Bisericii păcătuiesc, nu trebuie să uităm că Biserica
este o comunitate și totodată o instituţie Divino-umană, deci formată şi din
oameni care pot greşi (pot greşi în ceea ce fac, nu în expunerea învăţăturii
creştine, care e de la Dumnezeu), iar vina este individuală, nu colectivă, deci
e greşit ca, pornind de la nişte cazuri particulare, să se generalizeze,
învinuind, în bloc, toţi reprezentanţii Bisericii. Nu putem pretinde o Biserică
ideală, formată numai din sfinţi. Important
este să privim la viaţa noastră dacă e în regulă şi în acord cu principiile
creştine, iar dacă nu e în acord cu aceste principii, să ne curăţim sufletul de
păcate prin Taina Pocăinţei. Şi nu trebuie să uităm că nu ne putem mântui
singuri, avem nevoie de o Biserică. Sfântul Ciprian spunea: "Nimeni nu-L
poate avea pe Dumnezeu de Tată dacă nu are Biserica de mamă."
Așa cum a spus însuși Domnul Isus Cristos, Biserica nu poate
fi învinsă, iar ceea ce a spus el s-a îndeplinit: toți cei care s-au ridicat
împotriva Bisericii (și păgânii din imperiul roman și otomanii și comuniștii)
au căzut, unii, după alții, dar Biserica a fost, este și va fi învingătoare
întotdeauna! În cel mai rău caz, Biserica poate fi persecutată, dar niciodată
învinsă!
a) faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor flămânzi; a da de băut celor însetaţi; a îmbrăca pe cei goi; a vizita pe cei bolnavi; a vizita pe cei închişi; a primi pe cei străini; a îngropa pe cei morţi.
b) faptele de milostenie sufletească: a învăţa pe cei neştiutori; a sfătui pe cei ce stau la îndoială; a mângâia pe cei întristaţi; a îndrepta pe cei păcătoşi; a ierta celor ce ne-au supărat; a suferi cu răbdare nedreptatea; a ne ruga pentru cei vii şi pentru cei decedaţi (precizare: rugăciunile şi pomenile pentru cei decedaţi se fac pentru toţi, deoarece numai Dumnezeu ştie exact în ce stare a decedat fiecare).
Dumnezeu nu predinde de la noi să facem imposibilul. Nu putem face tot binele din lume, dar să facem ce putem. De asemenea, aşa cum am precizat, este foarte important să facem faptele bune cu smerenie (cu gândul că fără ajutorul lui Dumnezeu n-am putea să le facem), nu de formă sau cu scopul de a fi lăudaţi de oameni sau de a ne mândri; totodată, să fim conştienţi că nu le putem face fără ajutorul lui Dumnezeu şi că, oricâte fapte bune am face, suntem doar nişte slujitori care nu facem decât ceea ce suntem datori să facem şi doar îndeplinim cuvântul Domnului şi colaborăm cu harul său. Faptele de milostenie au o mare importanţă, sunt necesare și trebuie să facem fapte de milostenie, dar ele nu pot înlocui Taina Pocăinței, deoarece, dacă cineva decedează cu sufletul necurățit de păcate, nu-l mai pot ajuta faptele bune, oricâte ar fi făcut și oricât de bine le-ar fi făcut. Mântuirea este o împreună – lucrare a lui Dumnezeu şi a omului. Omul nu îşi merită mântuirea şi iubirea lui Dumnezeu numai cu preţul faptelor sale bune. Darul harului din partea lui Dumnezeu şi responsabilitatea răspunsului şi acţiunii omului se completează şi se îmbină.
« În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: «Când va veni Fiul Omului în slava sa, împreună cu toţi îngerii, se va aşeza pe tronul său de mărire. Înaintea lui vor fi adunate toate popoarele, dar el îi va despărţi pe unii de alţii, aşa cum desparte păstorul oile de capre, şi va pune oile la dreapta sa, iar caprele la stânga sa. Atunci împăratul va spune celor de la dreapta sa: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui meu, primiţi ca moştenire împărăţia pregătită pentru voi de la întemeierea lumii; căci am fost flămând şi voi mi-aţi dat să mănânc; am fost însetat şi voi mi-aţi dat să beau; am fost străin şi voi m-aţi primit; am fost gol şi voi m-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi voi m-aţi vizitat; am fost în închisoare şi voi aţi venit la mine». Atunci cei drepţi vor răspunde: «Doamne, când te-am văzut noi flămând şi ţi-am dat să mănânci? Sau însetat şi ţi-am dat să bei? Sau când te-am văzut noi străin şi te-am primit? Sau gol şi te-am îmbrăcat? Sau când te-am văzut bolnav sau în închisoare şi am venit la tine?». Împăratul le va răspunde: «Vă spun adevărul: ori de câte ori aţi făcut acestea unuia dintre aceştia mici, care sunt fraţii mei, mie mi-aţi făcut». Apoi va spune celor din stânga: «Plecaţi de la mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, pregătit diavolului şi îngerilor săi! Căci am fost flămând şi voi nu mi-aţi dat să mănânc, am fost însetat şi voi nu mi-aţi dat să beau; am fost străin şi voi nu m-aţi primit; am fost gol şi voi nu m-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi în închisoare şi voi nu m-aţi vizitat». Atunci îi vor răspunde şi ei: «Doamne, când te-am văzut noi flămând, însetat, străin, gol, bolnav sau în închisoare şi nu ţi-am slujit?». El le va răspunde: «Vă spun adevărul: Ori de câte ori nu aţi făcut acestea unuia dintre aceştia mici, care sunt fraţii mei, mie nu mi-aţi făcut». Şi vor merge aceştia în osânda veşnică, iar drepţii în viaţa veşnică»". (Mt.25,31-46)
www.credinta-catolica.ro/cbc/
Redau şi alte fragmente interesante din ceea ce a scris Sfântul Ioan Gură de Aur despre faptele de milostenie: “Porunca milosteniei nu a fost dată numai pentru cei bogaţi, ci şi pentru cei care au puţin, ba chiar şi pentru cei care abia reuşesc să-şi câştige pâinea cea de toate zilele. Pentru că nimeni nu este atât de sărac, încât să nu aibă cei doi bani ai văduvei din Evanghelie (Marcu12,42). Celui care dă ceva din puţinul pe care îl are, se poate să i se socotească mai mult decât celor care dau mult, din multele lor bogăţii. Valoarea milosteniei nu depinde de cât dăm, ci de gândul cu care dăm. De aceea, nu trebuie să ne uităm la văduvă, care a dat numai doi bani, ci la faptul că deşi nu i-a mai rămas nici un ban, nu i-a părut rău pentru jertfa ei. În felul acesta, ea şi-a dat toată averea.
Dar milostenia cea mai valoroasă nu este când dăruim din ceea ce ne prisoseşte, ci atunci când dăruim cu bucurie deşi nu avem prea mult. Aşa cum am amintit mai sus, mai mult decât cantitatea dăruită, este mai important să dăruim cu iubire, cu bucurie şi cu smerenie, nu cu scopul de a fi admiraţi de alţii. Sfânta Maică Tereza de Calcutta a spus că nu este important câte fapte bune facem, ci câtă iubire punem în ele.
Domnul judecă-n Sion.
Bibliografie